pátek 12. září 2014

Nejstarší český fotbalový klub

Zdá se, že příčně pruhované dresy byly v počátcích fotbalové éry velmi módní… Jinak si nedokážu vysvětlit, že stejně jako nejstarší klub na evropském kontinentě – FC St. Gallen – i nejstarší český fotbalový klub zvolil tyto dresy.

zdroj: www.metro.cz

A není to ani Sparta, ani Slavia, leč nepříliš známý středočeský tým FK Loučeň, hrající dnes okresní přebor. Celé to tehdy spískal princ Erich Thurn-Taxis, bydlící na zámku v Loučeni. Když se v roce 1889 vrátil ze studií z anglické Cambridge, kde se mu fotbal zalíbil, jal se sestavovat tým – složený jak z Angličanů, pracujících na zámku (např. zahradník Mill, komorník Beckett), tak i Čechů (včetně prince samotného). I začalo se trénovat v zámecké zahradě. Oficiálně pak klub vznikl v roce 1893 jakožto první ryze fotbalový klub v naší zemi. První oficiální zápas sehrál 18. 4. 1893 proti klubu pražských Němců Regatta Prag na pražské Císařské louce a byť dobový tisk tým pochválil, utkání skončilo pro Loučeň 0:5…

Sešívaní budou sice namítat, že jejich Slavia vznikla oficiálně 1892, tedy o rok dříve. Což je pravda, ale nešlo tehdy o fotbalový klub, ale o co se sportu týká, tak hlavně o cyklisty… Teprve později se z toho vyklubal fotbal. Zatímco FK Loučeň spatřil světlo světa jako ryze fotbalový klub. A Regatta Prag, vzniknuvší 1891, byla sice prvním klubem v českých zemích, který hrál fotbal, ale nešlo o český tým.

Jen pro srovnání – v Anglii vznikl první klub roku 1857 (Sheffield FC), jako vůbec první na světě. A v kontinentální Evropě šlo o zmiňovaný FC St. Gallen (1879).

Dochovaný originální dres týmu FK Loučeň z roku 1893
zdroj: isport.cz

Žádné komentáře: