čtvrtek 12. června 2014

Nejabsurdnější zápas v dějinách fotbalu

Těžko říct, jaké adjektivum přisoudit tomu, co se odehrálo při kvalifikaci na Karibský pohár v roce 1994 v utkání mezi Grenadou a Barbadosem. Divné? Absurdní? Prdlé?

Výchozí situace byla následující: z kvalifikační skupiny postupoval jediný tým, Barbados proto k postupu potřeboval ve vzájemném zápase s Grenadou zvítězit o dvě branky, naopak Grenadě stačila k postupu i porážka, ale maximálně o jeden gól. Klíčové bylo, že nějaká pomazaná hlava vymyslela, že v případě remízy se v kvalifikaci bude hrát prodloužení, ve kterém bude platit tzv. zlatý gól, přičemž se ale pro zvýšení snahy o jeho dosažení bude tento započítávat jako dva góly! Ne, není to vtip, ani apríl. A taky by mne zajímalo, kdo tuto ptákovinu vymyslel. Neboť právě díky ní bylo rozehráno zcela absurdní divadlo.

Zpočátku tomu tedy nic nenasvědčovalo. Barbados se postupně ujal vedení 2:0 a v tu chvíli by tedy postoupil právě na úkor soupeře z Grenady. Jenže v 83. minutě Grenaďané snížili na 1:2 a v ten moment by zase postupovali oni. Barbados se chvíli snažil dát třetí gól, ale zjistil marnost svého počínání a nedostatek času a vsadil vše na jednu kartu – a dal si schválně v 87. minutě vlastní gól, aby srovnal skóre a vynutil si prodloužení, ve kterém by měl třicet minut na to vstřelit onen „tuplovaný“ zlatý gól, čímž by rázem vyhrál 4:2 a postoupil.

Grenadě to samozřejmě ihned došlo a snažila se vstřelit ještě do konce základní hrací doby gól, ale vtip byl v tom, že bylo úplně jedno, do které branky ho vstřelí! Zatímco remíza po 90 minutách pro ně nic neřešila, tak jak v případě vítězství, tak porážky o jeden gól postupovala právě ona. Tudíž došlo k neuvěřitelné situaci, kdy se Grenada do uplynutí 90. minuty snažila vstřelit gól do obou branek současně, zatímco Barbados obě branky bránil. Barbadosu nakonec tento ďábelský plán skutečně vyšel, v základní hrací době ubránil plichtu 2:2 a v prodloužení skutečně vstřelil onen dvojnásobný gól, díky kterému po výhře 4:2 postoupil do Karibského poháru… To by nevymyslel snad ani Horník s Peltou dohromady!

Video bohužel neukazuje těch závěrečných pár minut základní hrací doby, pokochat se tak lze alespoň velmi kvalitním vyrovnávacím vlastním gólem v čase 0:20.

Žádné komentáře: