pondělí 16. června 2014

Má tříbodový systém smysl?

Jedna z největších změn ve fotbale – tři body za vítězství – přišla na svět v roce 1981 v anglické lize, zbytek světa se v tomto ohledu poněkud opozdil. FIFA zavedla tříbodový systém na mistrovství světa v roce 1994, v naší lize se objevil od sezóny 1994/95. Cílem této změny bylo učinit výhru hodnotnější, víc ocenit tým, který chce zvítězit. Už dost nudných remíz! Poklesl však skutečně počet remíz? Vyplatil se přechod na tříbodový systém? Pozoruhodnou statistickou analýzu na toto téma přinesl článek „Why ´Three Points for a Win´ is a Loss for Football“ na webu Café Futebol; zejména následující graf je dosti výmluvný:

Podíl remíz v první anglické lize
zdroj: Café Futebol

Jak vidno, počet remíz v Anglii klesal již před zavedením onoho pravidla v roce 1981, poté v následujících pěti sezónách došlo skutečně k dalšímu poklesu, pak se však vše vrátilo zase k „normálu“. Daleko větší vliv na počet remíz mělo např. zavedení střídání v 1968 – do té doby se střídat nemohlo, často se tak stávalo, že když se někdo zranil, tým dohrával oslaben a inkasoval. Po zavedení střídání se však hra obecně vyrovnala, neboť týmy dohrávaly v jedenácti lidech.

Dalším faktorem, podle kterého by se mohla měřit úspěšnost zavedení tříbodového systému, je atraktivita hry a větší počet gólů. Teoreticky platí, že vidina tříbodového zisku požene tým víc do útoku. Však šedivá je teorie a zelený strom života, v praxi různé analýzy ukázaly, že je to trochu jinak. Jelikož tříbodové vítězství je cennější než dvoubodové, tak v okamžiku, kdy se nějaký tým ujme vedení, může tím pádem i víc ztratit, pokud soupeř vyrovná. Tudíž se víc zaměří na obranu. Analýzy citované v tomto článku dokládají, že sice obecně vzrostl počet šancí/útoků, ale počet gólů se nijak nezvedl a vzrostl počet faulů a karet…

Onen článek se zabývá i dalšími aspekty tříbodového systému, ovšem závěr je takový, že jediným skutečným důsledkem zavedení tří bodů za výhru jsou větší bodové rozestupy v tabulce… Postavení týmů v tabulce to také nijak zásadně neovlivnilo.

Jen pro zajímavost jsem zkusil přepočítat tříbodový systém na dvoubodový za posledních pět sezón v naší lize. Nic zásadního v tabulkách se nezměnilo, nijak by to neovlivnilo titul, sem tam by se někdo uprostřed tabulky posunul o příčku výš či níž. Jen zrovna poslední sezóna by dopadla trochu jinak – při dvoubodovém systému by sestoupila se Znojmem nikoli Olomouc, ale Slavia. Ta by měla totiž stejně bodů jako Olomouc, ale horší vzájemné zápasy. Tudíž patrně jedinou výhodou zavedení tříbodového systému v historii fotbalu je záchrana Slavie v první lize…

Žádné komentáře: