pátek 14. listopadu 2014

Liga před 10 lety

Sezóna 2004/2005 byla poznamenaná korupčním skandálem ze sklonku předchozí sezóny, takže týmy Liberce, Slovácka (tehdy ještě Synot) a Opavy nastupovaly do soutěže s bodovým mankem. Nejvíc to odnesl Synot, který měl na startu ligy -12 (slovy minus dvanáct) bodů, což není příliš. Malý fotbalový zázrak se ale podařil, na nulu se dostal Synot v 8. kole a nakonec skončil na 12. místě – bez onoho odpočtu by skončil sedmý.

Naprostým suverénem se stala Sparta, která projela sezónou jako nůž máslem a titul slavila už v 25. kole, když v jednu chvíli měla dokonce osmnáctibodový náskok. Nejvíc zaujala ovšem tím, že Křetínský vyhodil po podzimu Straku a nahradil ho Hřebíkem. Tím začalo nekritické zbožnění Franze ze strany sparťanských fanoušků, které ale jaksi po pár letech skončilo, když Straka začal trénovat Slavii... Ale to je jiný příběh.

Kuriozitou byl sestup hned tří mužstev! Opava a Budějovice spadly tak nějak standardně, neboť skončily na posledních dvou příčkách, ovšem osmé Drnovice se z finančích důvodů už do dalšího ligového ročníku nepřihlásily, čímž skončila jejich slavná prvoligová éra. A nad prvoligovými vesnicemi se definitivně začala snášet temná mračna, neboť o rok později šly dolů i Blšany.

Žádné komentáře: