středa 5. listopadu 2014

Nejstarší fotbalový zápas na světě

Nejstarší fotbalový zápas na světě se hrál již dlouho předtím, než byla ustavena pravidla fotbalu, a sice již v roce 1682, ale prý možná již ve 12. století! O fotbal v dnešním slova smyslu samozřejmě tolik nejde...Kouzelné na tom je, že se toto utkání hraje dodnes, jednou za rok ve městě Ashbourne v anglickém hrabství Derbyshire.

Výstižně a barvitě popsaná pravidla tohoto mače jsem si dovolil převzít ze Stream.cz, kde je ke shlédnutí i povedené video:

Pravidla jsou celkem jednoduchá: jsou dva mlýny od sebe vzdálené cca 4,5 km, mezi nimi teče řeka Henmore. Hrát může neomezený počet hráčů, na jedné straně ale musí být ti, kteří se narodili severně od řeky (ti si říkají Upards), na druhé ti, kteří mají rodiště jižně (Downards). Každoročně se tak zápasu účastní tisíce lidí. Hraje se velkým míčem (dřív se ale hrálo useknutou hlavou popravených nebo hlavou zvířecí) a může se kopat, nosit, házet, prostě cokoliv. Gólu je dosaženo, když se někdo třikrát dotkne míčem mlýnského kola u protivníka. Hrací doba má dva poločasy, jeden se hraje v úterý od 14 do 22 hodin, druhý v tu samou dobu ve středu.

Mnoho videí lze najít na youtube, stačí zadat heslo "Shrovetide". Nebo se podívat na oficiální web této události www.shrovetide.net.

Žádné komentáře: